Over het FDA

Het Folklor Dansemble Amersfoort verzorgt optredens in folkloristische dans onder leiding van Wijnand Karel; dansleider en choreograaf. Het FDA heeft een veelzijdig en uitgebreid repertoire; zo dansen we onder andere choreografieën uit Bulgarije, Macedonië, Slowakije, Hongarije en Servië, maar ook uit Rusland, Turkije, Duitsland en Noorwegen. Daarnaast hebben we een uitgebreid en modern Nederlands repertoire, waarbij de dansen – én originele kostuums – uit alle hoeken van Nederland komen. Met elke choreografie wordt er een verhaal verteld over het leven, de liefde of over afscheid nemen. Op deze manier laten wij zowel onze eigen cultuur als internationale culturen voortleven.

 

De dansen worden ten tonele gebracht in prachtige, kleurrijke en authentieke kostuums, veelal afkomstig uit de privécollectie van Wijnand. Zijn liefde voor nationale én internationale klederdracht maakt onze folklore compleet.

 

Het FDA danst niet alleen in Nederland, maar ook regelmatig op festivals in het buitenland. Zo zijn we in de afgelopen jaren op festivalreis geweest naar Polen, Macedonië, Roemenië en Hongarije. Én zullen we komend zomer te vinden zijn in Duitsland. Op buitenlandse festivals laten we met name ons Nederlandse repertoire zien, al is de lokale bevolking vaak erg onder de indruk van onze kennis en kunde van hún cultuur. Als er dan samen wordt gedanst worden wij er allemaal weer aan herinnerd wat het betekent om te volksdansen: plezier maken met elkaar, grenzen vergeten en nieuwe vriendschappen sluiten.