Macedonisch

Makedonija

Macedonisch: het specialisme en de grote liefde van Wijnand Karel. In 2001 danste Wijnand vijf weken mee met het ensemble Orce Nikolov uit Skopje, de hoofdstad. Daar hoorde hij het lied waarmee deze choreografie wordt geopend. In de choreografie Makedonija zijn verschillende traditionele Macedonische dansen en liederen verwerkt uit het noorden en noordoosten van Macedonië, waaronder herdersdansen uit Ovcepolsko en dansen uit de omgeving van Skopje. De originele kostuums komen daar ook vandaan (Skopsko Blatije).

 

Choreograaf: Wijnand Karel

Igri od istocna Makedonia

Deze eigentijdse choreografie begint met a capella meerstemmige zang. De dansen, met verschillende maatsoorten, komen uit de gebieden Maleshevo en Osogovo. Folklor Dansemble Amersfoort geeft met deze Macedonische serie een gezicht aan het hart van de Balkan.

 

Choreografie: Wijnand Karel

Mariovska tresenica

Mariovska tresenica is een traditionele Macedonische choreografie. Het is een krachtige dans voor vrouwen waarin de “schone maandag” wordt gesymboliseerd. De vrouwen van Mariovo, een gebied in het zuiden van Macedonië, gaan aan het begin van de lente naar buiten en reinigen op een rituele manier hun kleding en alles wat herinnerde aan de (lange koude) winter. De serie wordt in de traditionele klederdracht gedanst.

 

Choreografie: traditioneel