Nederlands

Folklor Dansemble Amersfoort brengt een gevarieerd Nederlands repertoire, met uiteenlopende dansen die worden gedanst in traditionele kostuums. Publiek dat niet bekend is met ons repertoire, is bij optredens altijd positief verrast dat Nederlandse dans zo leuk kan zijn. Bekijk hieronder foto’s van onze Nederlandse series.

In driekwart vierkant rond

Een gouwe ouwe FDA choreografie. Ooit gemaakt voor een samenwerking met Paloina, de dansgroep uit Amsterdam, voor het Doedansfestival in 2006. Nog altijd is dit een prachtige choreografie in 3/4 maatsoort met abstracte vormen. Het is een eigentijds stuk. De verschillende patronen die gedanst worden met koppels van één man en twee vrouwen in Spakenburgs kostuum maken dat in 3/4 □○ een abstracte vorm met verrassend effect heeft.

 

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Spakenburg

Wind tegen

Over eindeloze lange dijken fietsen – tegenwind – tegenwind – tegenwind – de wind alsmaar tegen bij het fietsen, maar ook spelen met de wind en stampen in plassen. Alles komt terug in deze choreografie.

 

Deze choreografie heeft Wijnand Karel gemaakt voor het NOVA college dans en theater in Haarlem. Hij vond het belangrijk dat ook daar Nederlands werd gedanst. Vanwege succes wat het stuk voorbracht, waren de drie keren dat deze choreografie werd opgevoerd, niet voldoende. Daarom heeft Wijnand het stuk een tweede leven gegeven door het ook bij het FDA op het programma te zetten.

 

De kostuums zijn gebaseerd op de Volendammer dracht.

 

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Volendam

Holland-Amerika

In de vorige eeuw zijn er veel Nederlanders met de Holland-Amerika Lijn naar Amerika vertrokken om daar een beter leven op te bouwen. In de choreografie Holland-Amerika  wordt je meegenomen in het verhaal: het afscheid nemen van je geliefde, de reis en de twijfel: ‘ga ik ook, ga ik mijn lief achterna, laat ik alles wat ik ken en wat vertrouwd is achter?’. Maar ook de aankomst in Amerika, de ontmoeting, het weerzien, de hereniging. Het is een feest, een avontuur.

 

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Arnemuiden

Pierement

Tegen de achtergrond van een Oerhollands straatorgel worden een melodieuze wals, een pittige polka en een Scottisch gedanst.

 

Choreografie: Wijnand Karel
Kostuum: Volendam, Marken

3 zusters -zang

Een gezongen verhaal over drie zusters, armoede en naastenliefde. Voor het eerst op het podium tijdens de voorstelling ‘OnderOns’ met Senlima. Zou het dit keer goed aflopen?

 

Eilandmeisje

Deze Nederlandse choreografie is uniek in het repertoire van het FDA. Eilandmeisje is ontstaan uit een intensieve samenwerking tussen Wijnand Karel en Renske Velthuis. Renske heeft de muziek gecomponeerd en Wijnand heeft daarop vervolgens een choreografie gemaakt. Uitgangspunt voor de muziek en choreografie was de klederdracht en de dansen van het eiland Terschelling.

 

Wijnand en Renske zijn samen een weekend naar Terschelling geweest om daar inspiratie op te doen voor het stuk. Renske heeft in haar compositie gebruikgemaakt van verschillende maatsoorten, die elk via hun eigen weg in het uiteindelijke muziekstuk zijn beland. Zo bevat het stuk een vijfkwartsmaat, Wijnands muzikale wens, een Jig en een ondeugend walsje, dat volgens Renske lastig te vangen was. Met inspiratie opgedaan uit het samenzijn met de dansers van het FDA, is dit stuk uitgegroeid tot een heerlijk dansbare wals.

Het turen over de zee, het rollen van de golven en het zand van het strand wordt verbeeldt in het spel tussen het eilandmeisje van Terschelling en het vasteland in deze choreografie.

 

Choreografie: Wijnand Karel
Muziek: Renske Velthuis
Kostuum: Terschelling